Adopta un catelus

marți, 8 iunie 2010

I "inimioară" Banksy

Am aflat foarte recent de Banksy (de la un pictor timișorean care chiar are ceva de spus) și MI-A PLĂCUT. Mesajele transmise de lucrările lui artistice - street art - sunt scurte, cinice, amuzante. Banksy este un brand, cu o mega influență în spațiul virtual, un art icon al zilelor noastre care influențează milioane de oameni și dă trendul în street art.
Foarte interesantă este însă povestea din spatele lui Banksy, care este un fel de basm urban în care personajul principal este artistul însuși. Spre deosebire de basmele clasice, Banksy nu vrea însă să fie un "erou" ci se poziționează contra tuturor principiilor care ar putea avea legătură cu eroi, modele, mentori. Banksy face artă pentru mase, este tipul care stă după colț și pocnește din degete când treci pe lângă el, iar tu te oprești preț de o secundă în loc pentru a trage cu ochiul la graffiti și apoi să mergi mai departe cu mesajul pe care îl transmite.

Banksy wanted
Să fie acest basm o strategie genială de marketing? În caz că nu știați, vă spun eu. Desenele lui Banksy sunt gratuite. Le puteți lua pentru a le pune pe blog, pentru a le picta pe ziduri, a face din ele felicitări, le puteți folosi în cărți, ba chiar puteți face o copie pe care să o scoateți la licitație, fără ca Banksy să vă ceară vreun ban. Asta ar putea fi însă, după părerea mea, o strategie avangardistă de marketing din care cineva, recte Banksy, poate câștiga zeci de milioane de euro, dovadă și faptul că lucrările sale au început să fie decupate de pe ziduri și vândute la prețuri demne de invidiat chiar și de către un artist consacrat post-mortem cum se întâmplă, în general. Sau poate Banksy este doar "un frumos nebun" un hippiot contemporan care se joacă cu gânduri, idei, clișee pentru a transmite ceva.
Ca să vedeți mai multe vizitați site-ul lui BANKSY!

4 comentarii:

  1. foooarte tare. uite ca am mai aflat si eu un lucru. si Banksy chiar pare sa aiba ceva de spus. nu stiu insa daca Timisoara, ca oras si mentalitate, ar fi pregatita pentru un om ca el.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai Ghery cel mai fain ar fi sa vad o interpretare a ta marca Baksy. Ceva gen Gherula on the wall!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu cred ca iti doresti una ca asta :)) Si nici eu :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Ba da, ba da, ba da, ba da, ba da, ba da, babababababa dadadadadada!

    RăspundețiȘtergere

Vox Populi